E.P. Uggla Foto: Stefan Tell

Om mig

Jag heter Emmelie Pettersén Uggla och debuterade med den dystopiska skräckromanen Första hösten: Blå gryning 2017. Under 2020 kom både uppföljaren Första hösten: Röd skymning och en nyutgåva av Första hösten: Blå gryning på indieförlaget Swedish Zombie.

Under 2020 var jag huvudmanusförfattare för Spotifys populära originalpodd Mytologier. 

I januari 2022 kom min första dystopi för unga vuxna, Felet med Eden, på Bonnier Carlsen. Den valdes till månadens bok i Selma Stories bokcirkel Kollektivet och det visade sig raskt att det är en dystopi som inte bara passar ungdomar utan även vuxna. Uppföljaren, Fallet från Eden, är redan klar och beräknas komma i januari 2023.

Jag arbetar sedan flera år som lektör och redaktör för förlag och privatpersoner. Min styrka ligger bl.a. i att analysera manus för att kunna bidra med den röda tråd och driv som behövs men även att hjälpa till att göra texten skarpare. I mitt arbete är det till stor nytta att jag själv är en utgiven författare eftersom jag därför vet något sånär hur förlagen tänker.


Mer om mig på det privata planet:

Jag är uppvuxen i den lilla skånska byn Vinslöv. Jag är i grunden jurist och har innan jag blev författare jobbat som bl.a. socialsekreterare inom försörjningsstöd med inriktning missbrukare och psykiskt sjuka, som jurist vid migrationsdomstolen i Stockholm och med hälso- & sjukvårdsjuridik samt krisberedskap vid Socialstyrelsen. Vid sidan av juridik har jag läst både psykologi och idéhistoria vid Stockholms universitet och kreativt skrivande vid Harvard Extension school i Boston.  

E.P. Uggla