Om mig

Jag heter Emmelie Pettersén Uggla och debuterade med den dystopiska skräckromanen Första hösten: Blå gryning 2017. Under 2020 kom både uppföljaren Första hösten: Röd skymning och en nyutgåva av Första hösten: Blå gryning på indieförlaget Swedish Zombie.

Under 2020 var jag huvudmanusförfattare för Spotifys populära originalpodd Mytologier. 

I januari 2022 kom min första dystopi för unga vuxna, Felet med Eden, på Bonnier Carlsen. Den valdes till månadens bok i Selma Stories bokcirkel Kollektivet och det visade sig raskt att det är en dystopi som inte bara passar ungdomar utan även vuxna. Uppföljaren, Fallet från Eden, kom ut i januari 2023. I augusti 2023 kom även min första barnbok för barn- och ungdomar i rollspelsuniversumet Drakar och demoner. I november kommer också min första spänningsroman för vuxna, Bortförda, på Bokförlaget Forum. 

Jag arbetar sedan flera år som lektör och redaktör för förlag och privatpersoner. Min styrka ligger bl.a. i att analysera manus för att kunna bidra med den röda tråd och driv som behövs men även att hjälpa till att göra texten skarpare. I mitt arbete är det till stor nytta att jag själv är en utgiven författare eftersom jag därför vet något sånär hur förlagen tänker.


Mer om mig på det privata planet:

Jag är uppvuxen i den lilla skånska byn Vinslöv. Jag är i grunden jurist och har innan jag blev författare jobbat som bl.a. socialsekreterare inom försörjningsstöd med inriktning missbrukare och psykiskt sjuka, som jurist vid migrationsdomstolen i Stockholm och med hälso- & sjukvårdsjuridik samt krisberedskap vid Socialstyrelsen. Vid sidan av juridik har jag läst både psykologi och idéhistoria vid Stockholms universitet och kreativt skrivande vid Harvard Extension school i Boston.  

E.P. Uggla