Lektörs- och redaktörstjänsterOBS! Till följd av det stora antal uppdrag jag har just nu kan jag tyvärr inte ta fler lektörs- eller redaktörsuppdrag den närmaste tiden. 

Har du skrivit ett manus inom spänning, skräck eller unga vuxna? Grattis! Bara genom att skriva klart har du just presterat väldigt mycket mer än de flesta någonsin gör.  

Nu är det bara det där med att bli antagen också. Om du tror att du har ett riktigt bra manus, skicka till förlag! Du behöver inte oss lektörer. Mängder av manus blir antagna helt utan lektörshjälp. 

Om du däremot känner dig osäker på berättelsen, får spretiga kommentarer från testläsare eller har fått artiga nej tack, s.k. standardrefuser, från förlag kan det vara så att du har nytta av en lektörsgenomgång. 

Ett riktigt bra manus innehåller alltid, oavsett genre, en karaktärsresa där karaktären utvecklas genom det som händer. Gör dina karaktärer en sådan resa? Om inte kan det vara där du måste du börja. Kanske har ditt manus faktiskt både en fantastisk karaktärsutveckling och en spännande handling. Trots det blir manuset inte läst i sin helhet av förlagen. 

Förlagen får mängder av manus och förläggarna läser oftast bara några sidor innan de går vidare till nästa manus. Därför kan det handla om småsaker som gör att just din text inte blir läst. Kanske gestaltar du inte eller använder småord på ett sätt som skapar en distans i texten. 

Allt det här kan jag hjälpa dig med för att ditt manus ska vara i det toppskick det förtjänar när du skickar till förlag. Jag har arbetat som lektör sedan 2014, som redaktör sedan 2018, men är samtidigt utgiven författare på Bonnierförlagen. Jag vet hur förlagen tänker just för att jag är mitt i smeten. 

Fyll i kontaktformuläret nedan eller mejla mig på emmelie.p.uggla@gmail.com om du har frågor eller helt enkelt vill få en lektörsläsning. "Emmelies hjälp har varit ovärderlig för mig och mitt författarskap. Rak, smart och konstruktiv kritik som fick mitt manus att bli oändligt mycket bättre. Jag kan varmt rekommendera Emmelie till alla som vill ta sitt skrivande till nästa nivå!”

 Sebastian Avindell, aktuell på Modernista

Lektörsläsning och författarcoach


Vad kan du förvänta dig av en lektörsläsning?
Du får en noggrann genomgång av ditt manus där särskilt fokus ligger på språk, gestaltning, uppbyggnad, dramaturgi, berättarröster och karaktärer. 

Observera att en lektörsläsning inte är detsamma som en korrekturläsning. Lektörsutlåtandet kommer alltså inte att fokusera på t.ex. grammatiska fel och dyl. även om frekvent återkommande fel kan omnämnas.

Du kommer att erhålla ett lektörsutlåtande på ca fem sidor där ovanstående områden avhandlas under tydliga rubriker med exempel ur ditt manus. 

Vad kan du förvänta dig av mig som författarcoach?
Den här tjänsten är för dig som ännu inte är färdig med ditt manus men vill få hjälp på vägen. Kanske vill du att jag ska läsa ditt manus efterhand som du skriver eller helt enkelt bara få några tips utifrån det du idag har skrivit. Här tittar vi tillsammans på bl.a. språk, gestaltning, dramaturgi och karaktärer. 

Priser

Lektörsläsning
Ett lektörsutlåtande kostar 3 900 kr i startavgift + 9 kr/sida från sidan 151 och framåt om sidantalet överstiger 150. Formatet ska då vara dubbelt radavstånd, 12 p och marginaler 2,5- 3 cm. Priserna är ex moms. 

Författarcoach
Pris och upplägg kan variera men vanligtvis tar jag 15 öre per ord. 

Redaktörsgenomgång
Redaktörsarbete är en omfattande arbete som de flesta manus inte behöver innan det har blivit antaget av ett förlag. Just därför tar jag i normalfallet endast redaktörsjobb för förlag. Hör av dig för prisuppgift. Kontaktformulär

E.P. Uggla